Meciul pentru titlul mondial Carlsen – Karjakin, New York, 11- 30 noiembrie 2016

Carlsen sau Karjakin? Răspunsul la această întrebare îl vom afla la sfârșitul acestei luni la finalul meciului pentru titlul mondial care se dispută la New York conform regulii „cel mai bun din 12 partide”, meciul fiind programat în perioada 11 – 30 noiembrie.

            Meciul este organizat într-un amfiteatru aflat la etajul al 2-lea al unui complex comercial, Fulton Market, situat într-unul din cele mai vechi cartiere ale New York-ului, la mică distanță de Wall Street și de celebrul pod Brooklyn. Compania care a organizat acest meci și care este parteneră a Federației Internaționale de Șah încearcă să scoată cât mai mulți bani deoarece, spre deosebire de alte confruntări pentru titlul mondial, partidele pot fi urmărite pe site-ul oficial doar contra cost. Mai mult decât atât, organizatorul meciului dorește să primească, din partea altor site-uri care transmit meciul, drepturi de autor pentru fiecare mutare efectuată. Carlsen și Karjakin joacă în spatele unor pereți de sticlă, într-o sală izolată fonic. Organizatorul speră să mai obțină fonduri din vânzarea unor pachete VIP. Meciul ar fi avut un grad de interes mult mai mare dacă în locul lui Sergey Karjakin ar fi fost unul din cei doi jucători americani calificați în Turneul Candidaților, Hikaru Nakamura sau Fabiano Caruana, ultimul fiind foarte aproape de a realiza această performanță. Costurile organizării acestui meci se ridică la circa 6 milioane de euro. Fondul net de premiere este de un milion de euro, din care 600 de mii vor reveni câștigătorului, iar în cazul în care câștigătorul va fi decis în cursul partidelor de departajare, campionul mondial va primi numai 550 de mii de euro.

            Comentatorii consideră că este primul meci pentru titlul suprem din istoria șahului care se dispută între doi „copii ai epocii computerelor” după cum a subliniat marele maestru american Yasser Seirawan. Cei mai mulți consideră că Magnus Carlsen va fi câștigătorul meciului, fără a-l considera însă total lipsit de șanse pe Karjakin. Fostul campion mondial Ruslan Ponomariov care în drumul lui spre titlul suprem a fost secondat de Karjakin a declarat: „Cred că Magnus Carlsen este un jucător mai puternic și favorit clar în acest meci. Dar norocul îi surâde uneori lui Karjakin. În orice caz, după Brexit și victoria lui Donald Trump în alegerile din Statele Unite, nimic nu mă mai poate surprinde.”

            Norvegianul Magnus Carlsen, 25 de ani, a devenit în 2013, cel de-al 16-lea campion mondial din istoria șahului, deposedându-l de titlul suprem pe indianul Vishvanathan Anand chiar la Chennai, în India. Magnus Carlsen, a ratat pentru doar câteva zile recordul de a deveni cel mai tânăr campion mondial din istoria șahului, recordul de 22 de ani și 7 luni fiind deținut de rusul Garry Kasparov, cel care i-a fost și antrenor. Comparativ cu alți mari jucători ai lumii, Carlsen nu obișnuiește să joace variante frecvent întâlnite în partidele marilor maeștri, însă forța sa de joc poate fi observată în jocul de mijloc și în final, faze ale partidei în care își depășește adversarii atât la calcul, cât și la modul de înțelegere a poziției. Marele maestru britanic Jonathan Speelman, care a studiat și a comentat multe partide ale noului campion mondial, a menționat așa-numitul „efect Carlsen”, prin care acesta, jucând partide lungi, își determină adversarii să greșească. De asemenea, pentru stilul pozițional și pentru modul în care joacă finalurile, Magnus Carlsen este comparat cu foștii campioni mondiali Jose Raul Capablanca, Vassily Smîslov și Anatoli Karpov. Despre Carlsen se mai spune că este venit de pe o altă planetă din cauză că el caută să exploateze toate resursele poziției de pe tabla de șah și că nu se oprește decât atunci când este convins că nu mai poate câștiga acea partidă. Carlsen nu provine dintr-o țară cu tradiții în șah, însă a avut marea șansă de a întâlni un antrenor bun în persoana lui Simen Agdestein, un mare maestru norvegian care a apărat și poarta Naționalei de fotbal a Norvegiei. Agdestein a remarcat talentul nativ al lui Carlsen, însă spre deosebire de mulți antrenori din lumea șahului, a conștientizat că nu îl va putea duce pe Magnus spre marea performanță. A preferat să îi devină manager și i-a găsit antrenorii potriviți care l-au condus pe Carlsen spre Olimpul șahist, acolo unde l-a înfruntat și l-a doborît pe Anand. În noiembrie 2014, Magnus Carlsen l-a reîntâlnit pe Vishvanathan Anand care câștigase Turneul Candidaților,  organizat la Hanty – Mansîsk, în Rusia. Carlsen și-a apărat titlul câștigat meciul cu Anand cu 6,5 – 4,5.

            Sergey Karjakin, 26 de ani, reprezintă Rusia și a devenit pretendent la titlul mondial după ce a câștigat, în  primăvara acestui an, Turneul Candidaților organizat la Moscova, după ce l-a învins într-o partidă decisivă, în ultima rundă, pe americanul de naționalitate italiană Fabiano Caruana. Karjakin a devenit cel mai tânăr mare maestru din istoria șahului, la 12 ani și 7 luni. A jucat la 6 ediții ale Olimpiadelor pe echipe, trei pentru Ucraina, și, începând din 2012, încă trei ediții sub steagul Rusiei, urcând de trei ori pe podium. Interesant este că în 2012, anul în care a trecut pe lista pe lista Rusiei, fosta sa echipă națională, Ucraina, a câștigat titlul olimpic chiar pe „terenul” rușilor, la Khanty Mansîsk. În același an Karjakin a câștigat Campionatul mondial de șah rapid, depășindu-l pe actualul campion mondial.

            Ritmul de joc pentru partidele meciului Carlsen – Karjakin este de 100 de minute pentru primele 40 de mutări, 50 de minute pentru următoarele 20 de mutări și încă 15 minute pentru restul partidei, la care se adaugă 30 de secunde pentru fiecare mutare efectuată. În caz de egalitate după cele 12 partide, urmează 4 partide de șah rapid, fiecare jucător având 25 de minute ca timp de gândire, plus 10 secunde pentru fiecare mutare efectuată. În cazul în care se menține egalitatea, urmează 5 perechi de două partide blitz cu 5 minute plus 3 secunde pentru fiecare mutare efectuată. Dacă egalitatea se menține și după aceste partide, meciul se încheie cu partida numită „moarte subită”. Cel care câștigă la tragerea la sorți are dreptul să își aleagă culoarea. Indiferent de culoare, va fi o decizie grea deoarece albul va primi 5 minute ca timp de gândire, negrul 4, iar dacă partida trece de mutarea 60, din acel moment cei doi jucători primesc 3 secunde pentru fiecare mutare efectuată. În caz de egalitate, negrul va fi declarat câștigător al meciului și, implicit, al titlului mondial. În regulamentul meciului există prevederea că jucătorii au voie să propună remiză doar după efectuarea a 30 de mutări. Partida se poate încheia remiză înainte de efectuarea primelor 30 de mutări doar în cazul repetării mutărilor.

            Comentatorul oficial al meciului este cea mai puternică șahistă a tuturor timpurilor, marea maestră Judith Polgar, care s-a aflat pe primul loc în topul mondial feminin în perioada ianuarie 1989 și august 2015 și care în urmă cu trei ani a fost  oaspetele și prietena clubului nostru.

Antrenori

mihail-marinth

 

MIHAIL MARIN

 

Mai mult

luiza-marinth

 

LUIZA MARIN

 

Mai mult

 

otilia-baciuth 

 

OTILIA BACIU

 

Mai mult

 

stefan-baciuth

 

STEFAN BACIU

 

Mai mult

 

vlad-jianuth

 

VLAD JIANU

 

Mai mult

 

Copyright © 2014 - 2016 Sah Club Mihail Marin. Toate drepturile rezervate.